REKLAMA

eBook z wartoścami Indeksu Glikemicznego IG produktów spożywczych w formacie PDF.

Ponad 500 produktów, możliwość odczytu na urządzeniach mobilnych oraz klasyczny wydruk!

Jan KuśnierzW DOBRYM ZDROWIU
eBook Indeks Glikemiczny PDF
  • EBOOK Z WARTOŚCAMI INDEKSU GLIKEMICZNEGO IG PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH W FORMACIE PDF.

    W TYTULE DAROWIZNY PROSZĘ WPISAĆ ADRES MAILOWY NA KTÓRY MA ZOSTAĆ WYSŁANY eBook.

Ebook zawiera kilkanaście tabel (ponad 500 produktów spożywczych)! Dostępny również na urządzenia mobilne! eBooka można drukować!

Koszt eBooka to jedyne 10zł
Poniżej dwie pierwsze strony eBooka w formacie pdf (link do pobrania na dysk kliknij tutaj).

Jak otrzymam e-booka?
  1. Wykonaj płatność przez PayPal lub zrób przelew na konto bankowe
    (ING BANK ŚLĄSKI: 18 1050 1504 1000 0091 1237 3361) w tytule przelewu prosimy wpisać adres mailowy na który ma zostać udostępniony eBook
  2. Po potwierdzeniu płatności otrzymasz maila z informacją o możliwości pobrania e-booka
  3. Plik otrzymasz w formacie pdf
Sprawdz w spisie wartości wskaźnika indeksu glikemicznego produktów spożywczych których najczęściej używasz. Znając wartość IG poszczególnych produktów możemy efektywniej walczyć z nadwagą i otyłością oraz dbać o odpowiedni poziom glukozy we krwi unikając w przyszłości cukrzycy.

W tabeli został zastosowany prosty podział produktów ze względu na wartość IG:
  • Niski Indeks Glikemiczny = 35 lub mniej (kolor zielony)
  • Średni Indeks Glikemiczny = 36-50 (kolor żółty)
  • Wysoki Indeks Glikemiczny = 51 lub więcej (kolor czerwony)
Zapamiętaj IG zależy od:
  • Ilości i rodzaju węglowodanów zawartych w danym produkcie
  • Stopnia dojrzałości owoca, warzywa (im dojrzalsze tm większa wartość indeksu glikemicznego)
  • Metody obróbki kulinarnej (produkty rozgotowane i rozdrobnione maja wyższy indeks glikemiczny)
  • Im większy stosunek amyloza/amylopektyna tym wyższy indeks glikemiczny
  • Zawartości innych składników odżywczych mogących spowalniać działanie enzymów trawiennych (np. białko, tłuszcz, pektyny, kwas fitynowy i kwas organiczny)