Spis produktów bezglutenowych w postaci czytelnej tabeli

Sprawdź jakie produkty można spożywać przy diecie bezglutenowej!

Jan KuśnierzW DOBRYM ZDROWIU
Tabela produktów bezglutenowych \ glutenowych

Sprawdź jakie produkty można spożywać przy diecie bezglutenowej!

Spis produktów bezglutenowych / glutenowych w postaci czytelnej prostej tabeli z podziałem na kategorie.

Nawet w przypadku produktów bezglutenowych bezpiecznych konieczne jest czytanie etykiet,  gdyż  mogą  być  one  zanieczyszczone  glutenem  w  procesie  produkcji  (dotyczy    to szczególnie przetworów zbożowych i produktów pakowanych, np. kakao, przypraw).

Produkty, na które trzeba uważać to takie, w których można znaleźć gluten z uwagi na jego właściwości wykorzystywane w produkcji żywności, ale także z uwagi na możliwe zanieczyszczenia na każdym z etapów produkcji.

Wykluczone jest spożycie produktów (w tym z natury bezglutenowych), na etykiecie których widnieją komunikaty: „produkt może zawierać śladowe ilości glutenu/pszenicy”, „na terenie zakładu  produkcyjnego  stosowane  są  surowce   glutenowe/pszenica”,   „produkt   może  być zanieczyszczony glutenem/pszenicą”.

PRODUKTY ZBOŻOWE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • ryż: biały, naturalny, dziki, płatki, skrobia i ;mąka ryżowa
  • kukurydza: mąka, kaszka, skrobia, wafle i płatki kukurydziane
  • gryka: kasza, mąka, płatki gryczane
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • proso: kasza, płatki i mąka jaglana
  • sorgo
  • amarantus (szarłat): nasiona, mąka, amarantus ekspandowany
  • teff: nasiona, mąka z teff
  • tapioka: nasiona, mąka z tapioki
  • owies: płatki, otręby, mąka z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa
  • specjalne produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa
 
  • pszenica (w tym wszystkie jej odmiany, np. orkisz, durum, kamut, pszenżyto): mąka, kasza manna, kuskus, płatki, otręby, zarodki, kiełki pszenne
  • żyto: mąka, płatki, otręby żytnie
  • jęczmień: mąka, płatki, otręby jęczmienne
  • muesli z płatków z wyżej wymienionych zbóż
  • wypieki, makarony, pieczywo, ciasteczka itp. z wyżej wymienionych zbóż
  • potrawy (kluski, pierogi, kopytka itp.) z wyżej wymienionych zbóż
  • owies: płatki, otręby, mąka bez licencjonowanego znaku przekreślonego kłosa

OWOCE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • wszystkie owoce świeże
  • owoce suszone i kandyzowane
  • dżemy, przeciery i wsady owocowe
 

WARZYWA I ROŚLINY STRĄCZKOWE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • wszystkie warzywa świeże
  • rośliny bulwiaste: ziemniaki, bataty, maniok, topinambur
  • rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, groch
  • mąka z ciecierzycy
  • kasztany jadalne: mąka z kasztanów
  • warzywa i mieszanki warzywne mrożone
  • przetwory warzywne
  • warzywa konserwowe
  • sklepowe i domowe pasztety warzywne (dodatek bułki lub kaszy manny)
  • kiełki i zarodki pszenne
  • warzywa smażone w panierkach z mąk glutenowych
  • zupy zaprawiane mąkami ze zbóż glutenowych
  • zupy z makaronami i kaszami glutenowymi

ORZECHY I NASIONA

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • orzechy w swojej naturalnej postaci
  • wszystkie pestki nasiona
  • orzechy w panierkach, smakowych skorupkach, czekoladzie
 

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • mleko świeże, pasteryzowane i UHT
  • mleko zagęszczone i w proszku
  • jogurty, kefiry, maślanki naturalne
  • ser twarogowy, typu feta, mozzarella
  • sery żółte dobrej jakości: Gouda, Emmentaler, Edamski, Parmezan
  • jogurty, kefiry, maślanki owocowe
  • śmietana zwykła
  • śmietana w sprayu
  • sery topione w plastrach i do smarowania
  • gotowe sery białe mielone do serników
  • sery z niebieską pleśnią
  • lody
  • jogurt z płatkami zbożowymi

MIĘSO, RYBY, JAJA

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • mięso świeże i mrożone
  • ryby świeże i mrożone
  • jaja
  • mięso mielone
  • przetwory mięsne: wędliny, parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy
  • przetwory rybne: konserwy
  • mięsa i ryby panierowane w mące lub bułce tartej z mąk glutenowych
  • paluszki rybne
  • kotlety mielone (dodatek bułki)
  • pasztety mięsne (dodatek bułki lub kaszy manny)

TŁUSZCZE I SOSY

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • oliwa i oleje roślinne
  • margaryny roślinne
  • masło, smalec
  • margaryna light
  • masło light
  • majonez
  • ketchup
  • musztarda
  • gotowe sosy i dressingi
  • olej z zarodków pszennych oraz oleje z jego domieszką

NAPOJE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • woda mineralna i źródlana
  • herbata
  • kawa naturalna
  • kawa rozpuszczalna (bez domieszki kawy zbożowej!)
  • soki i napoje owocowe
  • kakao naturalne
  • mleka roślinne ze zbóż bezglutenowych (kaszy jaglanej, licencjonowanego owsa) oraz orzechów
  • gotowe mieszanki kakao
  • kakao owsiane
  • kawa zbożowa
  • kawa rozpuszczalna z domieszką kawy zbożowej
  • napoje z dodatkiem błonnika zawierającego gluten
  • mleko owsiane z owsa bez licencjonowanego znaku przekreślonego kłosa

ALKOHOLE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • wódka żytnia z wiarygodnego źródła
  • wino
  • koniak
  • brandy
  • rum
  • kolorowe wódki i drinki
  • piwo
  • whisky
  • alkohole (np. bimber) niewiadomego pochodzenia

PRZYPRAWY

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • przyprawy jednoskładnikowe
  • zioła
  • ocet spirytusowy, winny, jabłkowy
  • mieszanki przypraw
  • sos sojowy
  • kostki i buliony rosołowe
  • sosy sałatkowe
  • aromaty zapachowe
  • koncentraty zup i sosów

DODATKI DO PIECZENIA

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • drożdże
  • soda oczyszczona
  • proszek do pieczenia bezglutenowy
  • proszek do pieczenia
  • zakwas z mąki żytniej

DODATKI DO ŻYWNOŚCI

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • guma guar
  • guma ksantanowa
  • pektyna
  • karagen
  • acetylowany adypinian dwuskrobiowy
  • glutaminian sodu (jeśli nie pochodzi z pszenicy)
  • syrop glukozowo fruktozowy (jeśli nie pochodzi z pszenicy)
  • maltodekstryna (jeśli nie pochodzi z pszenicy)
  • skrobia modyfikowana (jeśli nie pochodzi z pszenicy)
 
  • słód jęczmienny
  • błonnik pszenny
  • białka zbóż
  • białka pochodzenia roślinnego
  • skrobia pszenna
  • semolina
  • glutaminian sodu (z pszenicy)
  • syrop glukozowo - fruktozowy (z pszenicy)
  • maltodekstryna (z pszenicy)
  • skrobia modyfikowana (z pszenicy)

POZOSTAŁE

PRODUKTY BEZGLUTENOWE BEZPIECZNE*

PRODUKTY, NA KTÓRE TRZEBA UWAŻAĆ**

PRODUKTY GLUTENOWE NIEBEZPIECZNE

  • cukier
  • miody i syropy cukrowe
  • agar i żelatyna
  • budynie z mąki ziemniaczanej
  • mączka chleba świętojańskiego
  • komunikanty bezglutenowe
  • gumy do żucia
  • żelki
  • chipsy
  • sklepowe budynie
  • cukier waniliowy
  • czekolada
  • galaretki
  • leki i suplementy diety
  • tradycyjne słodycze: ciasteczka, ciasta, wafle
  • paluszki, precelki, krakersy
  • tradycyjne komunikanty